! Utan en kolumn

Är ditt barn redo för skolan?

Vad är verkligen nödvändigt för våra barn för framgångsrik studie? Paradoxala tankar (och oväntade tips) från psykologen Alexander Lobok.

Arseniy bryter varje dag klasser i den förberedande gruppen, stör läraren, distraherar barnen, Nastya är fruktansvärt spridd och Masha är blyg för alla främlingar – både barn och vuxna. Skriver barnet i första klass är föräldrar ofta oroliga: Kommer han att hantera träningsbelastningen, med de uppgifter som skolan sätter? Skulle du skjuta upp detta maratonlopp i ett år? När allt kommer omkring förstår många av oss att saken inte bara är i barnets förmåga att räkna, bygga förslag, använda sax och slipsar snören. Skolan gör en 6–7-årig förstklassare många krav: Är han redo att fokusera på arbete under en viss tid, uppfattar lärarens förklaring, lyssna på kamraternas svar? Kan det komma ihåg vad som behövs för att behärska det nya och dra slutsatser? Enligt doktorn i psykologiska vetenskaper Alexander Lobok, och detta är inte det viktigaste.

Lägg märke till andra och arbeta tillsammans

"Barnet kommer inte till skolan för att behärska utbildningsmaterialet – detta kan göras hemma", är psykologen övertygad. – Betydelsen av skolklasser ligger i elevernas gemensamma aktiviteter, vilket är omöjligt utan ömsesidig nyfikenhet, förmågan att ödmjuka själv -kommer att höra varandra. Upptäck en annan person, peer, och inte att tävla med honom, utan för att verkligen vara intresserad av vad han säger, tror, ​​gör detta betyder att gå utöver gränserna för hans ego. Detta är inte lätt för många barn ". Vissa börjar etablera sig på bekostnad av medutövare, konkurrera med dem, manipulera klassens uppmärksamhet, medan andra, tvärtom, är stängda i sig själva, "dölj" i sitt "hus". "Sådant beteende – och i båda fallen föreslår att barnet är extremt inte säkert på sig själv," förklarar Alexander Lobo. -Han behöver ständig uppmärksamhet och stöd från en vuxen: Om läraren byter till någon annan, börjar arbeta med andra barn, känner barnet att han avskrivs, förolämpad. Kan din son (dotter) känna sig säker och lugnt utan hans (henne) att ständigt stryka huvudet och stödas? Har han (henne) självkänsla? Detta är det viktigaste som föräldrarna till förskolebarn bör tänka på ". Ett självrespekterande barn beror inte på andras bedömningar, han känner till sitt pris. Det är självkänsla, självkänsla som är den första kvaliteten, som enligt psykologen skulle vara värt att utbilda i framtida skolpojke.

Men hur man gör det?

Beröm barnet medvetet

Titta på dig själv: för vilken du vanligtvis berömmer din son eller dotter? Du säger "bra gjort!"Automatiskt, eftersom barnet är" användbart "för att höra godkännandeorden, eller för att du verkligen gillar vad han gjorde? Den första beteendestilen leder dig in i en fälla: Att vänja sig vid det faktum att han beröms av någon anledning, barnet börjar bero på din åsikt, det blir ett incitament för alla hans handlingar.

Börjar till barnet, Men inte för honom att märka din uppmärksamhet – men eftersom hans reaktioner, handlingar, spel, kommunikation med nära och kära eller främlingar är samtal med sig själv verkligen otroligt intressanta! Kom ihåg när han verkligen förvånade dig? Jag förvånade-det betyder att han gjorde något för första gången, visade vad som inte sammanfaller med din vanliga idé om honom. "Varje dag är det något som kan bli förvånat," säger Alexander Lobo. -Men av någon anledning märker vi inte detta. I går försökte han till exempel själv att binda snören på stövlar. Bindade inte, utan bara "försökte" – det verkar, en bagatell? Men om du minns att du lärde honom att binda snören i flera veckor, erbjöd sig att göra det själv, och han ville inte ens prova, så är genombrottet uppenbart: han visade inte bara självständighet, han hörde dig och svarade på din förfrågan. Och här är ett annat exempel: du slog på musiken, märkte att dottern började dansa i takt med musik och kände sig ömma. Men vad som verkligen förvånade dig i detta? Det faktum att hon så exakt och löjligt kopierade dina rörelser, "väckte" dig, eller det faktum att hon först manifesterade en känsla av rytm? Erkännande av det nya och dess förståelse kräver ofta ansträngningar från föräldrar. Rop automatiskt: ”Bra gjort!"Och att fortsätta att gå till ditt företag är enkelt, men verkar det inte för dig att vi bara går av med standard beröm från barnet? Försök att stoppa, analysera orsaken till din överraskning och berätta för ditt barn om dina upptäckter. Han kommer definitivt att känna skillnaden mellan formella godkännandeord och ditt nära intresse för det.

Håll "Not of Surprise", där du kommer att skriva varje dag som i barnets beteende verkligen väckte din uppmärksamhet. Det var inte nödvändigtvis nöjd – lugn och lydnad glädjer oss (detta är en föräldraledningsmall). Men plötsligt https://www.whiskyakademien.com/midlife-kris-hos-man-tecken-och-hur-man-hanterar/ gjorde barnet något (bra eller dåligt – du kan inte ens förstå detta) än verkligen förbryllade dig, ansluten. Och du frågar dig själv: Varför är det så? Och börja tänka på det. Du kan ärligt dela dina upptäckter med ditt barn, eller så kan du bara fixa dem i din anteckningsbok. Men tro mig, din son eller dotter kommer att märka din uppriktiga uppmärksamhet utan några ord och kommer att veta: han är verkligen intressant för något. ".

Till varje person, liten eller vuxen, i stort sett är det viktigt, så att han inte skulle bli berömd, utan att kika in i honom. Känslan att du hörs och förståelig ger upphov till djup inre självförtroende. Och detta förtroende utgör en känsla av självkänsla, utan vilken det är mycket svårt att inte bara studera i skolan – utan också leva i denna ofullkomliga värld.

Om författaren: Alexander Lobok, doktor i psykologiska vetenskaper, professor vid Institute of Psychology of the Ural State Pedagogical University (UrgPU, Yekaterinburg), författare till seminariet för föräldrar, lärare, lärare för förskoleutbildning och grundskola ”Förberedelse för skola: Hur inte att falla i en fälla?»Om datumen för seminariet mer. På webbplatsen Allobok.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *